Waarom moeilijk doen als het samen kan?

De markt is groot met aanbieders van webinar, online seminars of webcasts voor online trainingen, Q&A’s, product- of dienstpresentaties en how to’s. En het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Even een presentatie online geven of een uur iemand via een online sessie proberen te boeien en vast te houden. Maar ook hier geldt: een grote kloof tussen denken te weten hoe het hoort en het juiste gedrag laten zien in een live webinar.

Hierbij vijf tips om op je best in beeld te verschijnen als je een webinar geeft.
1. Bereid je webinar goed voor!
Begin op tijd met de voorbereiding van je webinar. Een goede voorbereiding is het halve werk. Je weet wat je onderwerp is en hoe je je doelgroep het beste kunt ‘raken’. Denk na over interactiemogelijkheden om je publiek scherp en betrokken te houden. Wellicht is er mooi videomateriaal of fotomateriaal te gebruiken, zodat je presentatie aantrekkelijk wordt met zo min mogelijk tekst.
Maak je presentatie zo levendig en visueel mogelijk. Als je in powerpoint werkt, gebruik de speakernotes dan in de daarvoor bestemde ruimte. In de presentatieslides kun je dan volstaan met ‘keywords’.
2. Oefen en test je webinar
Bij de voorbereiding hoort ook dat je de tijd neemt om te oefenen. Zorg dat je een week van tevoren de presentatie af hebt en laat het een of twee mensen die kritisch zijn zien en beoordelen. Daarna heb je tijd om aan te scherpen en weet je waar de zwakheden in je presentatie zitten.
Voor het webinar kun je wat gespannen zijn. Immers. Er kijken straks veel bekende en onbekende kijkers naar jouw presentatie. Zorg dat je op tijd met aanwezig bent op de locatie waar het webinar gehouden wordt. Minstens een half uur, maar vroeger is aan te bevelen. Oefen nog je presentatie en test het geluid en de camera. Stel gasten gerust en neem de tijd om een kwartier van te voren nog afstand te nemen. Dus ga nog wat drinken (alleen water) en doe waar nodig wat ademhalingsoefeningen om je rustig te houden. Weet wel dat gespannen zijn voor het live webinar erbij hoort, dan zorgt namelijk ook voor concentratie.
greenscreen studio

Oefenen voor een greenscreen

3. In duidelijke taal
Leef je goed in op je doelgroep die het webinar gaat volgen. Wat weten ze al? Vermijd teveel vakjargon en opsommingen. Mompelen werkt misschien nog net in het dagelijkse leven, maar niet op camera. Probeer goed te articuleren (overdrijf dit echter ook niet) en spreek luid genoeg.
Zeg ook vooral niet meer dan nodig: gebruik korte, duidelijke en simpele zinnen.
4. Presentatievaardigheden
Zorg dat je fris en fruitig in beeld verschijnt. Je wilt natuurlijk je eigen stijl benadrukken, maar als deze stijl héél veel patroontjes inhoudt, dan is dat misschien toch niet de beste keuze. Vermijd kleine prints en al helemaal fijne strepen: dit vindt een beeldscherm niet zo leuk. Ook wat betreft sieraden, less is more. Wat dan wel? Een (getailleerde) blazer of soortgelijk jasje doet het altijd goed.
5. Follow up
Hou contact met je publiek tijdens het webinar. Realiseer je dat je publiek een keuze heeft. Of het webinar volgen of wegklikken.  Dit betekent dat als je je webinar saai en eentonig maakt, het publiek afhaakt. Zorg ervoor dat je contact houdt door veel in de camera te kijken, actief erbij te zitten en varieert in je spraak en toon. Stel vragen en ga in op interactie (gebruikt polls, reageer op vragen of stel zelf tussendoor vragen en praat met anekdotes).
Je kijker kan je potentiele klant zijn. Dus zorg voor goede follow up. Ook achteraf door vragen te beantwoorden en interesse te tonen in je publiek (wie heb ik voor me en wat is mijn call to action).
Laat je helpen
 mkb webinar
Organiseer je binnenkort een webinar en wil je je webinarvaardigheden verbeteren? Meld je dan aan via info@promare.nl.
Kijk voor de diensten die MKB Webinar je biedt op www.mkbwebinar.nl. En vraag direct een
vrijblijvend adviesgesprek aan.

No Comments Yet.

Reageer op dit blog